- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Femeile din Islanda protestează împotriva decalajului salarial de gen prin prima grevă totală în 48 de ani
Getting your Trinity Audio player ready...
|
În Islanda, zeci de mii de femei și persoane non-binare, inclusiv prim-ministrul țării, sunt așteptate să înceteze activitatea – atât cea plătită, cât și cea neplătită – marți, în prima grevă de acest fel din ultimele patru decenii și jumătate. Scopul acestei greve este de a atrage atenția asupra decalajului salarial persistent pe criterii de gen și a violenței pe bază de gen și sexuală care este larg răspândită în țară.
Prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir se va alătura grevei, alături de lucrătoare din industria pescuitului, învățătoare, asistente medicale și multe altele. Organizatorii speră că această grevă va aduce societatea la un impas, subliniind astfel problemele legate de inegalitatea de gen.
Aceasta va fi prima grevă totală a femeilor din 1975, când 90% dintre femeile islandeze au refuzat să lucreze ca parte a „kvennafrí” (ziua liberă a femeilor), ceea ce a condus la schimbări semnificative, inclusiv la alegerea primei femei președinte a unei țări.
Deși Islanda este considerată un lider global în ceea ce privește egalitatea de gen, ocupând primul loc în clasamentul global al decalajului de gen al Forumului Economic Mondial pentru al 14-lea an consecutiv, în unele profesii, femeile islandeze încă câștigă cu 21% mai puțin decât bărbații. Mai mult, peste 40% dintre femei au fost victime ale violenței pe bază de gen sau sexuală.
Organizatorii grevei subliniază că, deși Islanda este adesea prezentată ca un paradis al egalității, un asemenea paradis nu ar trebui să aibă un decalaj salarial de 21% și nici un procent atât de mare de femei care au experimentat violență de gen sau sexuală în timpul vieții lor.
Se așteaptă ca cel puțin 25.000 de persoane să participe la un eveniment în centrul orașului Reykjavík, iar multe altele se vor alătura celor 10 evenimente organizate în alte părți ale țării, făcând din aceasta probabil cea mai mare grevă a femeilor din istoria Islandei.
Islanda are o populație de aproximativ 366.000 de locuitori, conform datelor din 2020.